Daha fazlası için : programderslerim.blogspot.com
Merhaba arkadaşlar hoşgeldiniz.Bu dersimizde araç kutumuzda çoğunlukla kullanacağımız 5 adet aracın ne işe yaradığını ve formdaki özelliklerini görüp öğreneceğiz.
Button:
Klasik anlamda bildiğimiz buttondur, komut vermek için kullandığımız özelliktir. Bir formadaki olayların bir çoğu button sayesinde yapılır. Örneğin biz bir hesap makinesi yapmak istiyorsak tüm alanları doldurduktan sonra buttona vereceğimiz bir method veya olay ile işlemlerimizi gerçekleştiririz.
CheckBox:
Türkçe anlamı kontrol kutusudur. Programlarda gördüğümüz tik kutusudur. Bu araç sayesinde kullanıcıdan daha çok veri toplayabileceğimiz gibi bizim belirlediğimiz bir takım kuralları (sözleşmeyi) kabul ettirebiliyoruz. İnternet sitelerinde bulunan Sözleşmeyi okudum kısmının hemen yanında bu buttona rastlayabileceğimiz gibi hobilerim kısmındada kontrol kutusuna rastlayabiliriz.
CheckedListBox:
Kullanıcıdan bir çok seçim yaptıran tikli listedir. Biz kullanıcıdan aynı anda bir çok seçim yapmasını istiyorsak bu aracı kullanabiliriz. Örneğin internetten bir ayakkabı sipariş edeceğimizi düşünelim. Ayak numaramızın 45 olduğunu düşündüğümüzda daha fazla ürünü görebilmek için birden çok seçim yapmak isteyebiliriz (44, 45 ve 46 numara). Bu gibi durumlarda checkedlistbox kullanılabilir.
ComboBox:
Tek bir seçim yapabileceğimiz açılır listedir. Aracın görevi kullanıcıdan tek bir seçim yaptırmaya sağlamaktır. Örneğin üyelik formlarında görülen “Yaşadığı şehir” bilgisini alabilmek için tek açılır liste şeklinde bir seçim yapabileceğimiz aractır.
Label:
Türkçe anlamı etiket manasına gelir. Formumuza text (yazı) eklememizi sağlar. Çoğunlukla bir nesnenin hangi bilgiyi istediğini veya ne tür bilgi girilebileceğini belli etmek amacıyla kullanılır. Hesap makinesi örneğine döndüğümüzde ilk sayı girişinin yanına Label koyarak ilk giriş yerinin 1.sayı olduğunu etiketlediğimizi düşünebiliriz.
0 yorum:
Yorum Gönder